Hoe gebruik je de krachtige zoekmachine van TenderWolf optimaal?

TenderWolf is een online platform dat je toegang geeft tot miljoenen overheidsopdrachten uit heel Europa. Je kan deze opdrachten eenvoudig doorzoeken, filteren, analyseren en opvolgen met behulp van de krachtige zoekmachine van TenderWolf. In dit artikel leggen we uit hoe je de zoekmachine optimaal kan gebruiken om de meest relevante opdrachten te vinden voor jouw bedrijf, zowel actuele als historische.

De zoekmachine van TenderWolf bestaat uit twee onderdelen: de zoekbalk en de filteropties. Je kan beide gebruiken om je zoekopdracht te verfijnen en te personaliseren.

De zoekbalk

De zoekbalk is de eenvoudigste manier om te zoeken naar overheidsopdrachten. Je kan hier een of meerdere trefwoorden invoeren die betrekking hebben op de opdrachten die je zoekt. Bijvoorbeeld, als je op zoek bent naar opdrachten voor het leveren van medische apparatuur, kan je de woorden “medisch” en “apparatuur” invoeren. Je kan ook gebruik maken van aanhalingstekens om een exacte zoekterm te specificeren, bijvoorbeeld “medische apparatuur”. De zoekbalk werkt zoals Google. De beste resultaten staan bovenaan.

Tip 1: gebruik aanhalingstekens om precisie en effectiviteit te verhogen

Het plaatsen van woorden tussen aanhalingstekens in TenderWolf is een handige zoektechniek om specifieke resultaten te krijgen. Wanneer je een zin of een reeks woorden tussen aanhalingstekens zet, instrueer je TenderWolf om naar exact die woorden te zoeken in de exacte volgorde zoals je ze hebt getypt. Het leidt to meer gerichte en relevante zoekresultaten als je op zoek bent naar specifieke overheidsopdrachten:

 1. Precisie in de zoekresultaten: zonder aanhalingstekens kan TenderWolf elk woord afzonderlijke interpreteren en tenders weergeven die elk van deze woorden in willekeurige volgorde of context bevatten. Door aanhalingstekens te gebruiken, beperk je de zoekopdracht tot tenders waarin de exacte zinsnede voorkomt. Dit is nog krachtiger als je het ook op zoeken in addenda of bestekken loslaat.
 2. Nuttig voor specifieke informatie: deze methode is bijzonder handig als je op zoek bent naar specifieke informatie, zoals een exacte zin uit een tekst, een specifieke reeks technische termen, specifieke namen of certificaten of methodes.
 3. Filtert onnauwkeurige resultaten eruit: het helpt bij het wegfilteren van resultaten die toevallig dezelfde woorden bevatten, maar in een andere context.

Tip 2: gebruik logische operatoren (AND, OR, NOT) om je zoekopdracht sterk af te lijnen

Net als Google biedt TenderWolf de mogelijkheid om logische operatoren zoals "AND", "OR", en "NOT" te gebruiken om zoekopdrachten te verfijnen. Hieronder bespreken we kort hoe deze operatoren werken, en geven we een paar voorbeelden in het domein van overheidsopdrachten:

 1. AND: Deze operator zorgt ervoor dat alle zoektermen aanwezig moeten zijn in de zoekresultaten. Het is nuttig wanneer je overheidsopdrachten wil zien die meerdere specifieke zoektermen bevatten. Stel dat je naar opdrachten zoekt die zowel betrekking hebben op 'bouw' als op 'renovatie'. Dan zoek je best naar bouw AND renovatie. Dit levert overheidsopdrachten op die beide termen, zowel "bouw" als "renovatie", bevatten.
 2. OR: Deze operator wordt gebruikt om zoekopdrachten uit te breiden door resultaten toe te staan die één of meer van de opgegeven termen bevatten. Het is handig als je flexibel bent in je zoekcriteria. Als je geïnteresseerd bent in overheidsopdrachten die betrekking hebben op 'IT' of 'software', zou je zoeken naar IT OR software. Dit levert resultaten op die óf 'IT' óf 'software' óf beide bevatten.
 3. NOT: Deze operator sluit specifieke termen uit van je zoekopdracht. Het is nuttig wanneer je bepaalde aspecten van een zoekopdracht wilt uitsluiten. Als je zoekt naar overheidsopdrachten op het gebied van 'transport', maar geen interesse hebt in 'koerierdiensten', zou je kunnen zoeken naar transport AND NOT koerierdiensten. Dit levert resultaten op die gerelateerd zijn aan 'transport', maar sluit die uit die specifiek over 'koerierdiensten' gaan.
 4. Deze logische operatoren kunnen worden gecombineerd om complexe zoekopdrachten te creëren die zeer specifiek zijn. Bijvoorbeeld, als je geïnteresseerd bent in overheidsopdrachten met betrekking tot 'energie' of 'milieu', maar niet in 'olie', zou je kunnen zoeken naar (energie OR milieu) AND NOT olie.

Het gebruik van deze operatoren in TenderWolf stelt gebruikers in staat om de enorme hoeveelheid gegevens over overheidsopdrachten effectief te filteren en te zoeken naar precies die aanbestedingen die het meest relevant zijn voor hun behoeften of expertise.

Tip 3: gebruik een '*' om een exacte match af te dwingen, zonder variaties of verbuigingen

TenderWolf biedt een manier om een exacte match af te dwingen in zoekopdrachten, waardoor je alleen overheidsopdrachten krijgt waarin het exacte woord voorkomt, zonder variaties of verbuigingen. Dit doe je door na een woord een asterisk, '*', te plaatsen. Door een asterisk toe te voegen onmiddellijk na een woord, bv. LEED*,instrueer je TenderWolf om alleen overheidsopdrachten te tonen waar het woord "LEED" precies zoals het getypt is, verschijnt. Dit betekent dat overheidsopdrachten die variaties zoals "LED", "LEEDS" of "LEDEN" bevatten, worden uitgesloten. Het is een eenvoudige maar krachtige manier om de precisie van je zoekopdrachten te verbeteren, vooral wanneer je naar specifieke termen of zinnen zoekt. Dit is vooral belangrijk bij afkortingen, en technische termen die ook een andere betekenis hebben.

Tip 4: duid de taal aan waarin je zoekt

De zoekmachine van TenderWolf is bijzonder krachtig en gebruikt, net als Google, allerlei slimme technologie om de zoekresultaten intuïtief te houden, rekening houdend met lichte variaties en verbuigingen. Als je zoekt naar schoolgebouw, zal TenderWolf je ook overheidsopdrachten tonen waarin sprake is van schoolgebouwen. Die slimme technologie werkt optimaal, als je bij je zoektermen ook weergeeft in welke taal je wil zoeken. Als je dat niet doet, komt er een beetje vervuiling, omdat bepaalde woorden van de ene taal ook in een of meer andere talen voorkomen, vaak in een andere betekenis, en zo de zoekresultaten vervuilen.

De filteropties

De filteropties zijn een andere manier om je zoekopdracht te verfijnen en te personaliseren. Je kan deze vinden aan de linkerkant van de zoekresultaten. Je kan hier verschillende criteria selecteren om de opdrachten te filteren op basis van je voorkeuren. Bijvoorbeeld, je kan filteren op:

 • Land: je kan kiezen uit meer dan 20 Europese landen waar TenderWolf overheidsopdrachten verzamelt.
 • Contracttype: je kan kiezen uit verschillende types van contracten, zoals diensten, werken of leveringen
 • Deadline: je kan kiezen uit verschillende tijdsvensters
 • CPV-code: je kan kiezen uit meer dan 9000 CPV-codes, die de verschillende producten en diensten beschrijven die door de overheid worden aangekocht.
 • Europese publicatie: een belangrijke filter, omdat deze een indicatie geeft van de waarde van de opdracht
 • Erkenningen: je kan de overheidsopdrachten filteren op klasse en categorie (uiterst relevant voor bouwopdrachten)
 • Labels: je kan aan elke overheidsopdracht een of meer zelf gecreëerde labels hangen, die je toelaten om overheidsopdrachten gemakkelijk te classificeren. Labels zijn veel interessanter dan de klassieke mappenstructuur (je kan een opdracht maar in één map steken).

Tip 5: Gebruik een asterisk als wildcard, om te kunnen zoeken op een range van CPV-codes

Bij het zoeken op opdrachtcodes of CPV-codes kan je de asterisk gebruiken. Als je bv. intypt '45*', dan zal TenderWolf je alle overheidsopdrachten geven waarvan de CPV-code begint met '45'.

Je kan de zoekbalk én meerdere filteropties combineren om je zoekopdracht nog verder te verfijnen. Bijvoorbeeld, als je op zoek bent naar opdrachten voor het leveren van medische apparatuur in België, die gepubliceerd zijn in de laatste 30 dagen, en die een geraamde waarde hebben tussen 100.000 en 500.000 euro, kan je de volgende filteropties selecteren:

Tip 6: Gebruik de filter 'Zoeken in bijlagen' om enkel in de opdrachtdocumenten (bestekken, meetstaten, ...) te zoeken.

Dit is heel interessant als je op zoek bent naar overheidsopdrachten waar specifieke technische informatie bepalend is of een tender al dan niet relevant voor je is. Die informatie staat typisch in de bestekken.

Tip 7: Gebruik de filter 'Mijn sector' om het volledige archief te doorzoeken met je huidige zoekprofielen

Als je in het tabblad 'Zoeken' de filter 'Zoeken in mijn sector' aanduidt, dan zorgt TenderWolf er automatisch voor dat je enkel nog zoekt binnen de overheidsopdrachten die voldoen aan je zoekprofielen. Dit is de perfecte manier om te kijken hoe je huidige zoekprofielen in het verleden zouden gewerkt hebben. Wat haal ik naar boven aan overheidsopdrachten met mijn huidige zoekprofielen? Je kan dit ook toepassen, als je andere landen toevoegt aan je zoekprofiel.

De zoekmachine van TenderWolf is een krachtig hulpmiddel om een gigantisch archief van overheidsopdrachten te doorzoeken. Je kan deze gebruiken om de meest relevante opdrachten te vinden voor jouw bedrijf, en om deze op te volgen en te analyseren. Zo kan je je kansen op het winnen van overheidsopdrachten vergroten, en je concurrentievoordeel versterken.

Meer weten?
Stel jouw vraag