Hoe doorzoek je een gigantisch archief van overheidsopdrachten? Gebruik TenderWolf!
Elke week worden in Europa duizenden overheidsopdrachten gepubliceerd. Als de deadlines verstreken zijn, komen deze opdrachten in een gigantisch archief. Elke opdracht bevat een schat aan informatie, over de opdrachtgever, de bedrijven die meegedongen hebben, de winnaar, de bestekken, de gevraagde specificaties, enz. Als je op zoek bent naar informatie, wil je natuurlijk de beste en meest relevante resultaten vinden. Daarom heeft TenderWolf een zeer krachtige zoekmachine ontwikkeld, die gebruik maakt van state-of-the-art zoektechnologie. De meeste mensen zijn vertrouwd met dit soort zoektechnologie omdat ze deze kennen van Amazon.com of Bol.com
In deze blogpost leggen we uit hoe je deze zoekmachine optimaal kunt gebruiken om je zoekopdrachten te verfijnen en te verbeteren.
Filteren op allerlei dimensies
Een van de belangrijkste functies van TenderWolf is de mogelijkheid om te filteren op verschillende criteria die relevant zijn voor overheidsopdrachten. Met deze filters kun je je zoekresultaten verfijnen en alleen de documenten zien die aan jouw voorwaarden voldoen.
Zo kun je bijvoorbeeld filteren op CPV-code, de gemeenschappelijke classificatie van overheidsopdrachten die aangeeft welke soort producten, werken of diensten de opdracht betreft. Je kunt ook filteren op erkenningen van klasse en categorie, de vereisten die aangeven of je bedrijf gekwalificeerd is om mee te dingen naar een bepaalde opdracht. Verder kun je filteren op contracttype, zoals diensten, werken of leveringen. Verder kan je onder meer filteren op proceduretype, zoals openbaar, niet-openbaar, onderhandeling, mededingingsprocedure met onderhandeling, etc.
Met deze filters kun je snel en gemakkelijk de opdrachten vinden die het meest geschikt zijn voor jouw bedrijf. Je kunt ook meerdere filters combineren om je zoekopdracht nog specifieker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar alle openbare opdrachten voor bouwwerken in de categorie D klasse 6, met een CPV-code van 45000000.
Zoeken op combinaties van trefwoorden
Een van de belangrijkste aspecten van de zoekmachine is het gebruik van aanhalingstekens. Als je een woord of een zin tussen aanhalingstekens zet, zoek je naar exact die term. Bijvoorbeeld, als je zoekt naar "energetische renovatie", krijg je alleen resultaten die deze exacte zin bevatten. Dit kan handig zijn als je heel specifiek wilt zoeken, maar het kan ook leiden tot minder resultaten.
In het voorbeeld wordt gezocht naar documenten waarin de woorden “energetische renovatie” letterlijk en in die volgorde voorkomen, binnen de resultaten die voldoen aan de volgende filters: “België”, CPV-code is gelijk aan 45000000, de gevraagde erkenningscategorie is D, klasse 6 of 7.
Als je geen aanhalingstekens gebruikt, zoek je naar alle woorden die in je zoekopdracht voorkomen, maar niet noodzakelijk in die volgorde of naast elkaar. Bijvoorbeeld, als je zoekt naar energetische renovatie (zonder aanhalingstekens), krijg je resultaten die zowel energetische als renovatie bevatten, maar ook resultaten die alleen een van deze woorden bevatten. Dit kan handig zijn als je een breder overzicht wilt krijgen, maar het kan ook leiden tot meer ruis.
Een manier om je zoekopdracht te verfijnen zonder aanhalingstekens te gebruiken, is het gebruik van booleaanse operators. Dit zijn woorden zoals AND, OR en NOT, die aangeven hoe de woorden in je zoekopdracht met elkaar moeten worden gecombineerd. Bijvoorbeeld, als je zoekt naar energetische AND renovatie, krijg je alleen resultaten die beide woorden bevatten. Dit kan handig zijn als je meer precisie wilt dan zonder aanhalingstekens, maar meer flexibiliteit dan met aanhalingstekens.
In het voorbeeld zijn we op zoek naar overheidsopdrachten waarin de woorden “energetische renovatie” letterlijk voorkomen, maar niet in combinatie met “kantoren” of “kantoorgebouw”.
Hoe gaat de zoekmachine om met verschillende varianten van eenzelfde woord of concept?
Een ander aspect van de zoekmachine is het gebruik van stemming. Dit betekent dat de zoekmachine rekening houdt met de verschillende vormen van een woord, zoals meervoud, verkleinwoord of vervoeging. Bijvoorbeeld, als je zoekt naar renovatie, krijg je ook resultaten die renovaties, renoveren of gerenoveerd bevatten. Dit kan handig zijn als je niet precies weet welke vorm van een woord wordt gebruikt in de publicatie, of als je alle mogelijke vormen wilt vinden.
Zoals je ziet, biedt de zoekmachine van TenderWolf veel mogelijkheden om je zoekopdrachten te optimaliseren en te personaliseren. We hopen dat deze blogpost je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de werking en de voordelen van onze zoektechnologie. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!